Над 13 000 електронни рецепти са издадени  през Националната здравноинформационна

...
Над 13 000 електронни рецепти са издадени  през Националната здравноинформационна
Коментари Харесай

Само за ден издадоха над 13 хил. е-рецепти

Над 13 000 електронни предписания са издадени  през Националната здравноинформационна система ( НЗИС ) единствено за ден. Това оповестиха от " Информационно обслужване " АД.

Според измененията в Наредбата за изискванията и реда за  предписване  и  отпускане  на лекарствени артикули от през днешния ден медикаментите за лекуване на  диабет  и  антибиотиците  се изписват единствено с електронна рецепта. 

Е-рецептите,  издадени през днешния ден от лекари,  са над 12 500, а от лекари по дентална медицина – близо 700,  допълниха от сдружението. Преди да влязат в действие нормативните промени, приблизително дневно се изписваха не повече от 200 електронни предписания, споделиха още от " Информационно обслужване ".

От стартирането на НЗИС в употреба - през декември 2020 година, до момента са изписани близо  40 млн. електронни предписания.  Издаването на електронна рецепта не анулира визитата при доктор, защото предписването на лекарства се прави след физически обзор, припомниха от сдружението. 

Медикаментите могат да се изписват и през мобилното приложение eRx, като единствено през днешния ден сполучливо са генерирани над  хиляда предписания. Новата версия на приложението разрешава на лекарите по дентална медицина и на ветеринарните лекари също да издават електронни предписания. 

Чрез мобилното приложение рецептата може да бъде изписана когато и да е и  без значение от местонахождението на лекаря. Рецептата незабавно попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка аптека. 

Подробна информация и указания за потреблението на eRx може да бъде открита на . Екипът на " Информационно обслужване " е разполагаем непрекъснато на тел.: 070014220 и на мейл [email protected], с цел да оказва подпомагане на медицинските лица, които срещат усложнение с приложението.

Нормативните промени бяха оповестени в Държавен вестник на 10 октомври т.г. и са в действие от през днешния ден
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР